09-03-2023

ACV Puls pleit voor supermarktenstop & overstap naar één nieuw statuut.

ACV Puls pleit voor supermarktenstop & overstap naar één nieuw statuut.

Nu blijkt dat alle Delhaizes naar zelfstandige uitbaters gaan, pleit ACV Puls voor éénheid binnen de sector. ‘’Wie werkt in een franchisewinkel, doet dat aan veel slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden dan wie werkt voor een eigen winkel van de keten. Als ik alleen maar al het loon kijk, komt dit overeen met maandelijks zo’n €300€ minder brutoloon voor hetzelfde werk’’, weet Kristel Van Damme van ACV Puls. ‘’Ook bedrijfsleiders klagen hier over. Er worden constructies opgezet om toch maar in het ‘goedkoopste’ statuut te kunnen blijven. De lage lonen en hyperflexibiliteit worden op die manier nog verder naar beneden gehaald. ‘’De werkgevers klagen dat ze geen personeel meer vinden in Vlaanderen en toch zet men in op een formule waar de werknemers slechter zullen betaald worden? Onbegrijpelijk’’, aldus Van Damme.

Daar wil ACV Puls iets aan doen door over te stappen naar één statuut voor de ketens, zowel voor de eigen winkels als voor de winkels in franchise. ‘Het werk van elke kassierster, van elke aanvuller in de supermarkten is gewoon hetzelfde, dan is het toch logisch dat men hetzelfde verdient. Gelijk loon voor gelijk werk, is echt geen holle slogan”, zegt Van Damme. Dit jaar zijn er opnieuw sectoronderhandelingen en dat wordt dé inzet. ‘’Voor de nieuwe collega’s bij de zelfstandige Delhaizes zou dit dus absoluut een directe meerwaarde bieden.’’

SUPERMARKTENSTOP

‘’Het is ook tijd voor een supermarktenstop’’, zegt Van Damme en daarvoor zal ACV Puls samen met de andere vakbonden een onderhoud vragen met de politiek. ‘’We zijn het enige land in Europa met zoveel supermarkten op zo’n kleine ruimte. Concreet: Per 3000 inwoners is er hier 1 supermarkt en iedere maand komen er nog nieuwe bij. Ondernemingen zijn in een hyperconcurrentieel en onstabiel retaillandschap terechtgekomen, waardoor je als werkgever bijna gedwongen wordt om je via sociale dumping en ‘’hamburgerjobs’’ te organiseren. De winkelmedewerker betaalt hier een enorme prijs voor. En dat hoeft niet zo te zijn. We kunnen perfect regels maken die het aantal supermarkten per vierkante kilometer beperkt.’’

FAKE ZELFSTANDIGHEID

ACV Puls waarschuwt dat wie bijvoorbeeld 5 filialen van Delhaize zou overnemen, eigenlijk al in hetzelfde statuut van de supermarkten zou moeten blijven zoals dat nu geldt. ‘’Maar door vennootschapsconstructies, omzeilt men dit en zo ondergraaft men ook de sociale zekerheid,” aldus Van Damme. ‘’Zo krijg je oneerlijke concurrentie voor de échte kleine zelfstandigen. Ook Colruyt doet dit al enige tijd met de winkels van ZEB en Fashion Store. Je houdt bewust de lonen laag en beperkt de inspraak van het personeel. Alles om toch maar een extra euro winst te maken.’’ In 2021 maakte Delhaize zelf nog maar liefst 49 miljoen euro winst, dit werd volledig doorgestort aan de aandeelhouders. ACV Puls doet een oproep aan alle werkgevers om de mouwen op stropen en hiermee aan de slag te gaan.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top