Knip in tijdskrediet

Per 1 januari dit jaar zijn er enkele botte besparingsmaatregelen in het tijdskrediet ingegaan.

  • Werknemers die deeltijds werken, kunnen vanaf 1 januari 2023 geen uitkeringen meer aanvragen voor een tijdskrediet met motief.
  • Het tijdskrediet voor zorg voor een kind wordt ingeperkt.
  • En de verhoogde uitkeringen voor 50-plussers vallen weg.

Werknemers die deeltijds werken, kunnen vanaf 1 januari 2023 geen uitkeringen meer aanvragen voor een tijdskrediet met motief. Vanaf 1 januari 2023 geldt de voorwaarde dat een werknemer minstens een jaar voltijds gewerkt moet hebben om recht te krijgen op een uitkering. Voor werknemers die reeds een tijdskrediet of een thematisch verlof zoals ouderschapsverlof opnemen, wordt bij een volgende aanvraag gekeken naar de tewerkstelling in het jaar voorafgaand aan het eerste tijdskrediet of voorafgaand aan het ouderschapsverlof. Met andere woorden: het opnemen van een deeltijds tijdskrediet of thematisch verlof, staat een nieuwe aanvraag nadien niet in de weg. De voorwaarde van voltijdse tewerkstelling geldt vanaf 2023 voor alle vormen van het tijdskrediet: zowel voor het voltijdse tijdskrediet (volledige onderbreking), als voor de halftijdse en de één vijfde-vermindering.

Inkorting op motief zorg voor een kind

Drie inkortingen, enkel voor tijdskrediet voor ouders die het motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar gebruiken:

  • vooreerst wordt voor het voltijdse tijdskrediet, de leeftijd verlaagd van 8 naar 5 jaar. Het voltijdse tijdskrediet zal vanaf 2023 dus aangevraagd moeten worden vooraleer het kind effectief 5 jaar is.
  • Ten tweede zal dit motief nog maar voor maximaal 48 in plaats van 51 maanden gebruikt kunnen worden.
  • Ten derde: vanaf 2024 zal een werknemer minstens 3 jaar in dienst moeten zijn bij de werkgever om van dit motief gebruik te kunnen maken, in plaats van de 2 jaar dienst die tot op vandaag geldt.

Deze tweede en derde maatregel gelden zowel voor het voltijdse tijdskrediet als voor de deeltijdse opnamevormen.

 

Geen hogere uitkeringen meer voor 50-plussers

De verhoogde uitkeringen van 50-plussers in de thematische verloven alsook de hogere uitkeringen voor 50-plussers en werknemers met 5 jaar anciënniteit binnen het tijdskrediet komen te vervallen.

 

Voor nieuwe aanvragen gelden voortaan de gewone, (lagere) uitkeringen.

 

Landingsbanen buiten schot

Deze besparingen hebben geen impact op de landingsbanen. Zo blijven deeltijdse werknemers die ten minste 75% werken, hun rechten behouden op de halftijdse landingsbaan.

Hou er wel rekening mee dat ten gevolge van eerdere besparingsrondes, de instapleeftijd voor landingsbanen vanaf 1 juli 2023 wordt opgetrokken naar 60 jaar (nationale regelgeving), tenzij hierover alsnog een interprofessioneel akkoord gesloten zou kunnen worden en deze zo in de sectoronderhandelingen meegenomen kunnen worden.

Nog niet gevonden wat je zoekt?

Zoek op een andere zoekterm of bezorg ons je vraag

 
 

Op zoek naar informatie?

Vind in één klik wat je zoekt.

This search form (with id 1) does not exist!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top