Tijdskrediet

Motief

Tijdskrediet kan je opnemen voor twee redenen of motieven: om voor een familielid of naaste te zorgen of om een voltijdse opleiding te volgen.

Zorgmotief

Een belangrijke reden voor tijdskrediet is om de zorg voor een familielid op te nemen. Je spreekt dan van een zorgmotief. Het geeft je recht op een tijdskrediet van 51 maanden.

Het zorgmotief kan om volgende redenen:

  • zorg voor een eigen kind tot de leeftijd van 8 jaar
  • zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind (jonger dan 18 jaar)
  • zorg voor een eigen kind met een handicap tot 21 jaar
  • palliatieve zorgen.
  • zorg voor een ernstig ziek gezins- of familielid

Onder gezinslid valt iedereen die op jouw adres woont.

Familieleden zijn bloedverwanten tot de tweede graad: ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers en zussen. Aanverwanten tot de 1ste graad ziet men eveneens als familieleden: schoonouders, stiefouders, stiefkinderen en de echtgenoten van de kinderen.  Woon je wettelijk samen, dan worden ook de ouders en de kinderen van je partner met wie je wettelijk samenwoont als familieleden beschouwd.

Motief opleiding

Het motief opleiding geeft je recht op maximaal 36 maanden tijdskrediet. Nam je eerder al tijdskrediet met zorgmotief? Dan word je opleidingskrediet inkort met die periodes.

Opgelet: de opleiding moet aan 2 belangrijke voorwaarden voldoen:

  • ze telt minstens 360 uur of 27 studiepunten per jaar
  • ze is erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap

Komen ook in aanmerking: het onderwijs in een centrum voor basiseducatie of een opleiding om het diploma of attest van secundair onderwijs te behalen. Deze opleiding moet minstens 300 uren per jaar bedragen.

 

Voorwaarden voor tijdskrediet

 

  • Je werkt in minstens 24 maanden bij dezelfde werkgever.
  • Wil je 1/5de tijdskrediet opnemen? Dan moet je in de 12 maanden voor de start van dat tijdskrediet minstens voltijds hebben gewerkt.
  • Wil je halftijds tijdskrediet opnemen? Dat moet je in de 12 maanden voor de start minstens 3/4e hebben gewerkt.

 

Specifiek binnen onze sector

 

De wetgeving inzake tijdskrediet voorziet de mogelijkheid om categorieën werknemers uit te kunnen sluiten van bepaalde vormen opname tijdskrediet. Binnen onze sector staat een onderscheidt opgenomen tussen ‘uitvoerende werknemers’ & ‘niet-uitvoerende werknemers’. Met deze laatste categorie van werknemers doelt men op leidinggevend personeel en/of kaderpersoneel.

 

Daar waar de ‘uitvoerende’ gerechtigd is in de mogelijkheid van opname in de verschillende opnamevormen: voltijds, halftijds of 1/5de vermindering…..beschikt de ‘niet-uitvoerende’ enkel over het recht tot opname tijdskrediet met motief via een voltijdse onderbreking.

 

Uitzondering: Via ons sectoraal akkoord beschikken de ‘niet-uitvoerende’ werknemers vanaf de leeftijd 55j. Wel over het recht om een landingsbaan op te nemen in de vorm van een 1/5de loopbaanvermindering.

 

Aanvraagprocedure

 

Stap 1: vraag het attest tijdskrediet aan

Je vraagt eerst een attest tijdskrediet aan bij je plaatselijke RVA-kantoor.  Sinds januari 2019 kan dit online via Break@Work.

Je ontvangt een attest dat vermeldt of en hoeveel tijdskrediet je in het verleden al opnam.

 

Stap 2: dien de aanvraag bij je werkgever in

Met dat attest stap je naar je werkgever om de aanvraag in te dienen. Je voegt ook een bewijs van het motief toe. Het handigste is dat je daarvoor het formulier C61 gebruikt. Bij zorgmotieven moet de behandelende arts verklaren op dat formulier dat jouw bijstand nodig is voor de patiënt.

Zorg ervoor dat je een schriftelijk bewijs hebt van de aanvraag bij jouw werkgever. Laat een dubbel van je aanvraag tekenen voor ontvangst of zend je aanvraag in via een aangetekende zending.

Stap 3: Bezorg formulier C61 aan de RVA

Stuur het formulier C61 – dat door de werkgever werd aangevuld- op naar het RVA-kantoor van je woonplaats. Je kan dit ook online doen via Break@Work.

De RVA zorgt voor de uitbetaling van je uitkering. Bezorg de formulieren ten vroegste 6 maanden voor, en ten laatste 2 maanden na de start van je tijdskrediet. Je hebt dus ruim de tijd, maar breng dit zeker in orde. Anders verlies je het recht op uitkeringen.

RVA-bijpassing & mogelijkheid Vlaamse aanmoedigingspremie

In het kader opname tijdskrediet met motief beschik je over de mogelijkheid tot bijpassing via een RVA-premie. Aangezien deze premies op geregelde basis aangepast worden is het aangewezen om steeds contact op te nemen met je ACV Puls contactpersoon of een regionaal ACV Puls-kantoor om de meest recente bedragen te verkrijgen.

Inzake landingsbaan is er wel enkel toegang tot RVA-premie geregeld bij opname landingsbaan vóór 31 december 2020, voor een opname van 1/5de loopbaanvermindering vanaf 55j of opname van een halftijdse loopbaanvermindering vanaf 57j.

Nog niet gevonden wat je zoekt?

Zoek op een andere zoekterm of bezorg ons je vraag

 
 

Op zoek naar informatie?

Vind in één klik wat je zoekt.

This search form (with id 1) does not exist!

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top