15-09-2020

Deze maand hoger loon dankzij de index!

In september stijgen de lonen van de vele duizenden medewerkers tewerkgesteld in de voedingsmiddelenbedrijven met 1%.

Deze loonsverhoging vindt automatisch plaats dankzij het bestaande index-mechanisme. Het systeem van indexering werd ingevoerd tijdens het jaar 1920 en bestaat ondertussen 100 jaar. Al die jaren heeft het systeem zijn nut bewezen.

Dankzij de index worden de lonen aangepast aan de evolutie van de levensduurte. Jaarlijks wordt een zogenaamde ‘indexkorf’ vastgelegd met daarin producten welke zo goed als mogelijk het actuele consumptiegedrag van de Belgische gezinnen vertegenwoordigen. Een stijgende prijsevolutie van deze producten zal aanleiding geven tot overschrijding van de indexdrempel waardoor de lonen automatisch stijgen via toepassing van de index.
Als ACV Puls vinden we het tevens een essentieel systeem aangezien de index ook zorgt voor een BRUTO loonsverhoging. Iedereen kijkt natuurlijk voornamelijk naar hetgeen over blijft op het einde van de rit…..het geld dat op de rekening gestort wordt en waarmee de facturen betaald kunnen worden. Terecht, ieder persoon dient over een voldoende netto inkomen te beschikken om een levenswaardig bestaan te kunnen leiden. Via de inhouding op het bruto loon zorgen we er echter ook voor dat ons systeem van sociale zekerheid kan blijven bestaan…..het vangnet voor ieder van ons waarop we kunnen terugvallen. Ook is het verder zo dat vele uitkeringen waarop werknemers gerechtigd zijn, zoals daar zijn uitkeringen bij ziekte of (tijdelijke) werkloosheid …. Maar ook onze pensioenen, gebaseerd zijn op een berekeningsbasis welke als vertrekpunt het bruto loon heeft.

Hogere bruto lonen zorgen dus ook voor een hogere bescherming van de werknemers. Het systeem van de automatische indexering speelt hierin een essentiële rol waar we heel dankbaar voor mogen zijn.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top