24-01-2023

Nieuwe regeling tijdskrediet vanaf 1 februari 2023

Deeltijdse werknemers

zullen geen uitkeringen meer kunnen aanvragen voor een halftijds tijdskrediet met motief! In de nieuwe regeling geldt de voorwaarde dat een werknemer minstens 1 jaar voltijds gewerkt moet hebben om recht te krijgen op een uitkering.

In tegenstelling tot wat eerder aangekondigd werd, zal een voltijds tijdskrediet zal mogelijk blijven, namelijk voor werknemers die 2 jaar minstens halftijds bij hun werkgever werken.

Dit leidt tot de bizarre situatie dat een werknemer die 75% werkt, wel een uitkering kan krijgen om volledig te stoppen met werken, maar niet langer om halftijds te gaan werken. Begrijpe wie kan.

Neem je reeds tijdkrediet of thematisch verlof zoals ouderschapsverlof op? Dan wordt bij een volgende aanvraag gekeken naar je tewerkstelling in het jaar voorafgaand aan het eerste tijdskrediet, of voorafgaand aan het ouderschapsverlof.

Met andere woorden: het opnemen van een deeltijds tijdskrediet of thematisch verlof, staat een nieuwe aanvraag nadien niet in de weg.

Motief zorg voor een kind
Neem je tijdkrediet met het motief zorg voor een kind tot de leeftijd van 8 jaar, dan moet je rekening houden met 3 inkortingen:

Voor het voltijdse tijdskrediet, de leeftijd verlaagd van 8 naar 5 jaar. Het voltijdse tijdskrediet zal vanaf 2023 dus aangevraagd moeten worden vooraleer het kind effectief 5 jaar is.
Je zal dit motief nog maar voor maximaal 48 in plaats van 51 maanden kunnen gebruiken. Deze knip geldt ook voor lopende tijdskredieten voor zover de werknemer op 1 februari 2023 minder dan 30 maanden tijdskrediet voor de zorg van een kind zal hebben opgenomen. Voor werknemer die op 1 februari al minstens 30 maanden hebben opgenomen, geldt de inkorting enkel voor toekomstige aanvragen.
Vanaf 1 juni 2023 moet je als werknemer minstens 3 jaar in dienst zijn bij je werkgever om van dit motief gebruik te kunnen maken, in plaats van de 2 jaar dienst vandaag. Dit was eerder aangekondigd voor 2024. Dit werd dus vervroegd.
Deze tweede en derde maatregel gelden zowel voor het voltijdse tijdskrediet als voor de deeltijdse opnamevormen.

Besparingen in de uitkeringen
Volgende verhoogde uitkeringen vallen weg:

De verhoogde uitkeringen voor 50-plussers in de thematische verloven.
De hogere uitkeringen voor 50-plussers en werknemers met 5 jaar anciënniteit binnen het tijdskrediet.
Voor nieuwe aanvragen gelden voortaan de gewone, lagere uitkeringen.

Landingsbanen buiten schot
Deze besparingen hebben geen impact op de landingsbanen. Zo blijven deeltijdse werknemers die ten minste 75% werken, hun rechten behouden op de halftijdse landingsbaan.

Hou er wel rekening mee dat ten gevolge van eerdere besparingsrondes, de instapleeftijd voor landingsbanen vanaf 1 juli 2023 wordt opgetrokken naar 60 jaar. Het ACV wil dit via het interprofessioneel overleg laten herbekijken.

Neem je tijdskrediet NU op!
Volgens wat nu op tafel ligt, zullen deze nieuwe regels van toepassing zijn op aanvragen bij de werkgever vanaf ten vroegste februari 2023. Overweeg je tijdskrediet? Dan kan je je aanvraag best nog voor 1 februari 2023 bij je werkgever indienen!

Dien je je aanvraag later in dan zullen bovenstaande maatregelen gelden. Je hebt dan wel nog het recht om je loopbaan te onderbreken, bijvoorbeeld voltijds tijdskrediet voor een kind van 7 jaar. Maar:

Je zal in dit geval géén uitkering meer krijgen.
En zal bij opname je pensioenrechten verliezen.

Heb je nog vragen? mail dan retail@acv-csc.be

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top