10-06-2022

OPINIE: tijd voor correcte loon- en arbeidsvoorwaarden in elke winkel.

Opinie

Tijd voor correcte loon- en arbeidsvoorwaarden in alle winkels

Colruyt maakte zijn toekomstplannen wereldkundig, zowel bij Albert Heijn als bij Jumbo ging het personeel in staking en in Opwijk wordt binnenkort de eerste winkel van de Russische retailer Mere geopend. Spontaan zou je denken dat de vier verhalen niets met elkaar te maken hebben, maar dat is wel zo. De oorzaak? De markt is verzadigd en daardoor worden de retailers zenuwachtig.

De laatste jaren zijn discounters zoals Lidl en Aldi zich gaan vestigen in zowat elk dorp. Er kwamen ook nieuwe spelers op de markt zoals AH, Jumbo en nu de aangekondigde opening van het Russische Mere. Daarnaast ondervinden de foodretailers druk van nieuwe concepten zoals flitsbezorgers in de steden en de Hello’Freshen van deze wereld. Niet moeilijk dat de “oudjes” het moeilijk hebben om te overleven.

Bedrijven willen zich differentiëren om het grootste deel van de koek bij zich te houden. Naar aanbod zijn er al niet veel mogelijkheden, die zijn erg gelijklopend en zelfs Lidl en Aldi bieden al een hele tijd gevestigde merken aan. Dan maar inzetten op de openingsuren en de zondagsopeningen? Nochtans, zondag is traditioneel het terrein van de franchisewinkels en de échte kleinhandelszaken. We zien echter dat de grotere voedingswinkels steeds meer worden aangetrokken tot die zondag, wat we enorm betreuren. Ons winkelpersoneel, onze leden, willen ook graag kwalitatieve tijd doorbrengen bij hun gezin. Als je én zaterdag én zondag moet werken, dan zit dat er echt niet in. Het is dan ook logisch dat we blijven ijveren voor een goede combinatie arbeid en gezin. En als er dan toch gewerkt moet worden, dan is het toch logisch dat de werkgever hiervoor extra moet betalen. De lonen zijn immers al erg laag in onze sector. Onze werknemers verdienen beter.

De consumenten hebben al teveel mogelijkheden om hun winkelmandje gevuld te krijgen. De meeste voedingswinkels, zijn buiten zondag, al 70u per week geopend. Hopelijk vindt iedere consument toch wel ergens een gaatje in zijn drukke agenda om rustig te gaan winkel. Voor ons mag zondag verder het speelterrein blijven van de échte zelfstandige. Buurtsuper klaagt recentelijk nog aan dat de marges steeds lager worden. Wij gunnen hen zeker die zondagen, de “groten” mogen hen zeker niet uit de markt concurreren.

Jef Colruyt kijkt met een jaloerse blik naar de loons- en arbeidsvoorwaarden in de kleinhandel. “De zelfstandige kleinhandel is wel 18% goedkoper dan wijzelf”. We geven hem volmondig gelijk. Alleen willen we niet dat de traditionele winkels evolueren naar de lonen van de kleinhandel maar moeten juist de lonen omhoog in de kleinhandel. Een voltijdse medewerker komt na tien jaar dienst nog niet eens aan 2000 € bruto. We krijgen dagelijks telefoontjes van leden met de boodschap dat het financieel ondraagbaar wordt want in de kleinhandel is er geen vergoeding woon-werkverkeer en met de stijgende benzineprijzen krijgen ze de maand niet meer rond.

Comeos en de werkgevers in de sector blijven dromen van slechtere loons- en arbeidsvoorwaarden en ondertussen roepen ze moord en brand wanneer ze geen personeel vinden. Wat ons betreft is er nochtans een héél logische oplossing: zorg voor betere loons-en arbeidsvoorwaarden en juist geen slechtere. Het personeel zal terug worden aangetrokken tot de sector én zal nadien de sector ook minder snel de rug toekeren. Simpel, niet?!

Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie ACV Puls

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top