28-04-2023

Retailers: stop met concurreren op de rug van de werknemer

In een interview in De Tijd maakt Carrefour CEO Geoffroy Gersdorff zich zorgen om de “hoge lonen” in de Carrefour Hypermarkten. ACV Puls roept om de loon- en arbeidsvoorwaarden van de retail werknemers niet meer te gebruiken in de concurrentieslag tussen retailers.

“Ik ben verrast te horen dat er hoge lonen zijn in de retail” reageert Wouter Parmentier van ACV Puls verbaasd. “Het aanvangsuurloon in een Carrefour Hypermarkt bedraagt 13,64 euro bruto.”

“Wij pleiten om de lonen in de lagere paritaire comités 201 en 202.01 op te waarderen in plaats van de lonen in de Carrefour Hypermarkten naar beneden te halen” zegt Wouter Parmentier. “Carrefour draagt met enkele honderden gefranchiseerde winkels een verpletterende verantwoordelijkheid. Hey paritaire comité van de zelfstandige kleinhandel is het paritair comité waar het risico op werken in armoede het hoogst is. Het is dan bijzonder cynisch dat uitgerekend Carrefour klaagt over “hoge lonen” in de retail.”

“ACV Puls pleit voor gelijk loon voor gelijk werk. Iemand die aan de kassa zit in een Carrefour hypermarkt doet hetzelfde werk als iemand die aan de kassa zit in een gefranchiseerde Carrefour. Wij pleiten voor het opwaarderen van de lonen in de gefranchiseerde winkels.”

“Eigenlijk moet het gedaan zijn met concurreren op basis van loon- en arbeidsvoorwaarden in de retail” stelt Wouter Parmentier. “Concurreer via de prijzen, het aanbod, de winkelervaring, maar stop met de sociale dumping van werknemers om een groter marktaandeel ten koste van een andere retailer te bekomen. Ook een supermarktenstop blijft hierbij nodig.”

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top