05-10-2021

Tijd voor waardigheid op de arbeidsmarkt

We lezen over de krapte op de arbeidsmarkt: een groot tekort aan capabele werkkrachten waardoor bedrijven niet meer optimaal functioneren. We kijken rond ons en zien familie, vrienden, kennissen en mensen op sociale media die willen werken en kunnen werken. Hoezo een tekort aan personeel? Je hoort werkgevers en HR denken: ‘Maar wij komen mensen te kort!’ Zorg er dan voor dat mensen in de eerste plaats hun ontslag niet (moeten) geven! Dat doe je door hen met respect te behandelen: je geeft hen een arbeidscontract en een loon waar ze een stabiel leven mee kunnen uitbouwen, opleidingen om hun werk optimaal te kunnen uitvoeren en polst naar wat ze graag doen. Kortom: je luistert! Je zet ze niet neer als pionnetjes die ‘’flexibel’’ moeten zijn waardoor die mentaal en/of fysiek in speltempo opbranden: je behandelt ze als volwassen mensen. Klinkt logisch?

Mensen, geen cijfers op een Excel. Alhoewel hier al veel wetenschappelijk onderzoek over bestaat, hoeven we de cijfers er zelfs niet bij te halen: het moet logisch zijn. Logisch om je werknemers die zich bewijzen een contract van onbepaalde duur aan te bieden, waardoor ze een toekomst kunnen opbouwen en met enige zekerheid hun kinderen kunnen opvoeden. Logisch om je personeel degelijk op te leiden voor ze aan een job beginnen en dat gedurende hun carrière blijft doen wanneer ze dit vragen. De razendsnelle technologische veranderingen zijn voor oud én jong een uitdaging, ook op de werkvloer. Ook hier: behandel je personeel als volwassen mensen zodat ze willen blijven. Wat dat betreft is er inderdaad een ‘job krapte’: er is een groot tekort aan jobs die goed betalen én je goed behandelen. Een job waarbij je het gevoel hebt bij te dragen aan de maatschappij i.p.v. de aandeelhouders.

Beste werkgevers, mensen zijn écht niet meer zo naïef en voelen aan dat er iets niet klopt. Enorme bedrijfssubsidies, steunmaatregelen voor de coronacrisis, misbruik van de tijdelijke werkloosheid én het vertikken om collega’s vast in dienst te nemen maar de CEO en bijhorende directie wél een dikke bonus gunnen. Dat gaat er bij velen niet meer in en terecht.
We lezen en horen dagdagelijks in alle winkelketens en in meerdere sectoren hetzelfde verhaal. Sinds de coronacrisis is het in snel tempo achteruit gegaan. Deze vakbond weet wel degelijk wat er leeft bij de mensen.

Dan weet je: dit moet anders en wel snel. Hoe? Allereerst door te luisteren. Niet door een verslag van HR diagonaal te lezen, wel door hen waardigheid aan de bieden en te concretiseren: een contract van onbepaalde duur, een degelijke opleiding en een waardig loon waardoor iemand wil blijven in je bedrijf zodat je er samen een bloeiende onderneming van maakt . Ik kijk uit naar de eerste vacature waar men dit aanbiedt: waardigheid. Je weet wel, iemand als een volwassen persoon behandelen?!

Kristel Van Damme is sectorverantwoordelijke voor de distributie bij ACV Puls

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top