05-03-2021

Waarom 8 maart belangrijk is!

Waarom we volgende maandag van ons laten horen? Omdat vooral vrouwen het slachtoffer zijn van de coronacrisis!

‘’Dat de lonen in de sector van de winkelbedienden erg laag zijn mag niemand nog verbazen maar vooral vrouwen zijn er door de coronacrisis op achteruitgegaan’’ weet Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie van ACV Puls. ‘’Zowel op het vlak van welzijn door in de vuurlinie te blijven staan met risico op een coronabesmetting of een agressieve klant, als door de tijdelijke werkloosheid: vrouwen gingen er op alle vlakken het voorbije jaar fors op achteruit.
‘’Wie gedwongen tijdelijk thuis zat omdat de winkel moest sluiten, kwam op 70% uitkering van het nettoloon uit. Echter, 70% van een te laag loon is onhoudbaar. Deze mensen komen vaker in financiële problemen en dus bij het OCMW terecht. Op die manier gaan we pijlsnel naar de ‘working poor’: mensen met een job, dus goed voor de statistieken, maar eigenlijk in armoede. ‘’Je kan dat wegdenken maar mensen met een financieel tekort of mentaal probleem zijn en blijven een uitdaging voor de gehele maatschappij.’’

Ook het vele gedwongen deeltijdse werk valt vooral op de kap van de vrouwen: ‘’Vrouwen moeten door de gezinszorg vaak deeltijds gaan werken. Dit heeft dan ook een effect op hun werkloosheid, ziekte-uitkering maar ook hun pensioen’’, weet Van Damme.

Oplossingen

Voor ACV Puls is het duidelijk: de minimumlonen in de distributie moeten omhoog en deeltijdse contracten moeten de uitzondering worden. ‘’Door de verschillende paritaire comités met hun barema’s hebben ondernemers eigenlijk vrij spel in het kiezen van de loon- en arbeidsvoorwaarden die het beste bij hen passen. ‘We hebben in verschillende winkelketens recordwinsten gezien en vragen daarom een bespreking op ondernemingsniveau’’, zo weet Van Damme.

De vakbond voert daarom aanstaande maandag 8 maart actie met een corona-veilige flashmob te Antwerpen én een oproep tot staking voor alle vrouwen en sympathieke mannen in de distributiesector.

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top