27-05-2020

Winkelpersoneel vraagt extra veiligheidsmaatregelen

Grootschalige bevraging bij winkelpersoneel legt gevaren bloot.

Maar liefst 75% van het winkelpersoneel is verplicht dichter dan 1,5 meter te komen bij klanten om zijn of haar job te kunnen uitvoeren. Dat is de meest opvallende vaststelling vanuit een grootschalig onderzoek bij de leden van ACV Puls die in winkels werken. ‘’Via onze checklist laten winkelbedienden ons weten hoe het staat met de opvolging van de veiligheidsvoorschriften in de winkels en daar zijn we toch erg van geschrokken,’’ aldus Kristel Van Damme, vakbondsverantwoordelijke voor de distributie binnen ACV PULS. ‘’Rekken vullen is nu eenmaal een essentieel onderdeel van de taken van de winkelbediende maar dit moet ook veilig kunnen. Bovendien geeft meer dan 90% van onze leden aan dat klanten uit zichzelf te dichtbij komen, en als ze daarop aangesproken worden agressief reageren.”

ACV Puls wil hierover spoedig verder overleg met Comeos en andere partners. ‘’Het winkelpersoneel staat al van het begin van deze crisis in de vuurlinie en zij verdienen veilige werkomstandigheden’’, aldus Van Damme. ‘’Een applaus of éénmalige premie zal hier niets aan veranderen. Laten we niet vergeten dat er nog geen vaccin bestaat en er al winkels zijn waar grote uitbraken zijn.’’ Waar denkt ACV Puls dan wel aan? ‘’Het verplicht maken van een mondmasker in de winkel voor de klanten en meer toezicht op handgels en afstandsregels kan zeker helpen. Zo’n 10% van onze leden gaf aan dat er zelfs geen handgel of (te weinig) plexiglas is voorzien. Dat kan toch echt niet meer!’’.

Alles begint natuurlijk bij het volgen van de regels van de overheid en die zeggen nog steeds : afstand bewaren! ‘’In veel winkels draagt het personeel al een shirt met ‘1,5m afstand a.u.b.’ op. We kunnen het niet genoeg benadrukken. ‘’

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top