25-01-2021

Uit de krant: door het lint in de supermarkt

Nieuwsblad.be schenkt extra aandacht aan het winkelpersoneel 👇

Ze zijn het collectief beu, de winkelbedienden “die elke dag zonder applaus in de frontlinie staan”. De klanten met korte lontjes, de klanten zonder mondmasker of winkelkar, de dagelijkse verbale agressie, het spuwen op het plexiglas. Een rondvraag in Vlaamse supermarkten leert dat het incident met ‘Jonagoldman’ symbool staat voor de verruwing. “Corona brengt het allerslechtste in de mens naar boven. En wij zijn altijd de pispaal.”

Het schuim stond de Tiense winkelier net niet op de lippen, onlangs op de parking van de lokale Aldi. Omdat An Vanermen, al tien jaar gepassioneerd winkelbediende, vriendelijk had gevraagd of de klant de volgende keer toch met de bankkaart zou willen betalen. Want cash geld in coronatijden, dat is geen goed idee. “Samen met twee vrouwelijke collega’s hadden we net de winkel afgesloten toen hij ons op de parking stond op te wachten, klaar om ons eens lekker uit te schelden. Gelukkig arriveerde een van onze mannen net om ons op te pikken, anders was het allicht helemaal geĂ«scaleerd”, vertelt ze. “De dag nadien hadden we alle drie wel een klacht aan ons been, omdat de klant in kwestie zich zogezegd bedreigd had gevoeld. Hij kwam onterecht van zijn oren maken en wij mochten het gaan uitleggen op het bureau.” An Vanermen heeft maar één woord voor de huidige werksituatie in haar Aldi: verschrikkelijk. “Klanten zijn agressief, gefrustreerd, hijgen de hele dag in onze nek en grossieren in verwijten. De eerste lockdown was erg, maar nu is het nog veel erger. Er is geen respect meer.” Een bevraging bij 1.300 leden van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) rond “agressie in de winkel” leert dat 74 procent onder hen een toename van agressie merkt. Drie op de vier winkelbedienden geven aan geregeld verbaal bedreigd te worden door een klant. “Uiteraard is dat filmpje waarin die boze klant foetert over het gebrek aan jonagolden er ver over, maar het legt de onderliggende grondstroom aan frustratie wel perfect bloot”, zegt Anita, BBTK-secretaris voor Carrefour.

Deze week nog sneerde een klant die niet meteen zijn zin kreeg, haar toe dat hij zich anders “ook wel eens zou gedragen als die man met zijn jonagolds”. Twee keer gespuwd Opvallend: één op de drie bedienden zegt het afgelopen jaar ook slachtoffer te zijn geweest van fysieke agressie. Vijf procent zegt effectief aangevallen te zijn door een klant. S.D. is een van hen. Met 27 dienstjaren op de teller, weet ze nochtans perfect hoe ze moet omgaan met klanten wier lontje veeleer kort is. Iedereen die in Gent aan de Brugse Poort de Aldi binnenstapt, kent haar als een zeer aimabel persoon. Tijdens een korte namiddagpauze was ze getuige hoe een bewakingsagent een Pools koppel vriendelijk verzocht om twee karren te nemen. “Dat is mijn vrouw, wij gaan binnen met één kar”, antwoordde hij. “Hij werd boos, meteen agressief en besloot dan maar buiten te wachten, zoals het eigenlijk hoort”, vertelt S.D. “Meestal weet ik met een paar zinnen een opgenaaide klant wel te bedaren. Ik stapte op hem af om hem de coronaregels uit te leggen. Gij moet u niet moeien, gij moet uw werk doen, snauwde hij. Toen heeft hij de eerste keer naar mij gespuwd. Ik zei hem dat ik de politie zou bellen, want dat hij iets heel gevaarlijks had gedaan. Zijn antwoord was laconiek: Ik heb geen corona. En als gij ziek valt, dan kunnen we toch nog naar de Lidl of de Carrefour. Waarop hij nog eens spuwde.” Later zou blijken dat de Poolse spuwer een week later een enkelband kreeg voor eerdere feiten van agressie.

Hij stond ook geseind. De Gentse rechtbank kon niet lachen met de fluim richting de kassierster, zo blijkt uit de recente straf: de man kreeg één jaar cel. S.D. zelf hield een psychologisch trauma over aan de feiten, en zit momenteel thuis met een geblokkeerde nek als gevolg van de stress. “Op het werk droeg ik de voorbije maanden een face shield, maar sinds het incident ben ik mijn assertiviteit kwijt. Ondanks het volgen van een cursus: Omgaan met gefrustreerde klanten.” Ware aard Over de heisa met de ‘Jonagoldman’ is S.D. duidelijk: -“Alle steun voor mijn Aldi-collega die verrot werd gescholden. Geloof me: er liggen nog zeven andere appelsoorten in de rekken.” Volgens An Vanermen haalt corona echt “het allerslechtste in de mensen boven”. “De ware aard komt boven. Corona toont hoe ellendig, hoe vuil, hoe ongeduldig en hoe agressief mensen kunnen zijn. Wij zijn het beu om dag in dag uit uitgeschetente worden. Wij hebben niet beslist dat mensen mondmaskers moeten dragen of maximaal dertig minuten in de winkel mogen blijven. Of niet met het hele gezin naar binnen mogen”, zegt ze.

“Helaas mogen wij geen klanten buitenzetten. Elke dag staan we in de frontlinie, maar voor ons heeft nog nooit iemand geapplaudisseerd.” Anita beaamt dat en verwijst naar de twee zinnetjes die zij en haar collega’s het meest te horen krijgen als ze mensen aansporen om hun mondmasker alstublieft op te zetten: “ Zaag tegen uw moeder, jong. Of: Wat is uw probleem eigenlijk?” Haar conclusie: de klant is nu eenmaal koning, maar dat maakt hem in coronatijden eens zo arrogant en verwend.

Het volledige artikel lees je op Nieuwsblad.be Wil jij je ervaring ook delen met ons? Contacteer ons via distributie@acv-csc.be

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top