15-09-2020

Uitzendarbeid: Citroenprijs naar hele sector

Op basis van een analyse van klachten en slechte praktijken reikt het ACV al een paar jaar de bijzonder oneervolle Citroenprijs uit aan de grootste cowboys in de uitzendsector. Dit jaar gaat de Citroenprijs echter niet naar één specifiek uitzendbedrijf. Federgon, de beroepsfederatie van uitzendbedrijven, heeft de twijfelachtige ‘eer’ deze keer de prijs in de wacht slepen. Federgon heeft de prijs te danken aan zijn misprijzen voor het sociaal overleg, terwijl de coronacrisis een bijzonder zware impact heeft op uitzendkrachten.

Grote impact coronacrisis

Duizenden uitzendkrachten werden door de coronacrisis van de ene dag op de andere beroofd van hun inkomen. Het wel of niet toekennen van tijdelijke werkloosheid hing af van de goodwill van het uitzendkantoor.

Dat vele uitzendkrachten al maanden en soms ook jaren, aan de slag waren bij hetzelfde bedrijf veranderde niets aan de zaak. Onder hen ook veel jonge uitzendkrachten en veel mensen met dagcontracten die niet kunnen terugvallen op de gewone werkloosheidsuitkeringen omdat ze niet voldoende dagen gewerkt hebben in de referteperiode.

Misprijzen voor sociaal overleg

Ook het overleg om tot een sociaal akkoord voor de uitzendsector te komen is na meer dan een jaar onderhandelen, afgesprongen. Het ACV is hier bijzonder teleurgesteld en verontwaardigd over. In de afgelopen 6 jaar werd maar 1 sectoraal akkoord gesloten.

Uitzendkrachten blijven op die manier weerloze wegwerpwerknemers. De situatie is stuitend en symptomatisch voor de sector.

Sociale rol als tussenpersoon
Het is te hopen dat uitzendbedrijven, die voortdurend praten over hun sociale rol als tussenpersoon in de zoektocht naar werkgelegenheid en duurzaam ondernemerschap, hun verantwoordelijkheid opnemen en niet medeplichtig blijven aan dergelijke praktijken.

We rekenen erop dat de betere leerlingen in de werkgeversfederatie eindelijk hun stem gaan verheffen en het voorbeeld tonen en dat de sector niet doof en blind blijft voor de vakbondsvoorstellen rond het misbruik van dagcontracten, een duidelijke en wettelijk omkaderde regeling tijdelijke werkloosheid,…

 

Laatste nieuws

Schrijf je in op de nieuwsbrief

 

Wat is de PC202 nieuwsbrief?

Wel, de nieuwsbrief van PC202 wordt maandelijks naar jou verzonden. De laatste weetjes over het werken onder paritair comité 202 en sectorafspraken verschijnen in je postvak In. Met één muisklik ben je up-to-date over alles wat jouw job aangaat.

Wat zijn de voordelen?

Door je aan te melden op de nieuwsbrief ben steeds je op de hoogte. Winacties, nieuws over cao’s, loonsverhogingen, syndicale premies en zoveel meer: dat is de nieuwsbrief van PC202. Aanmelden is dus de boodschap!

Hoe aanmelden?

Maar hoe meld je je nu precies aan voor de nieuwsbrief? De PC202 nieuwsbrief in je mailbox ontvangen is zo simpel als maar kan. Voer je e-mailadres hierboven in en binnen de kortste keren ontvang je een mail.

 

© 2023 ACV Puls. Alle rechten voorbehouden.

Met de website www.pc202.be wil ACV Puls, de bediendevakbond van het ACV, op een toegankelijke manier informatie verspreiden onder het winkelpersoneel.

DisclaimerCookie Policy
Website by Shtick

Top